Kebabizace gyrosů

3. dubna 2014 v 17:24 | Jan Duha




Co se vám vybaví, když se řekne Řecko? Většině z nás nejspíš moře, slunce, plantáže oliv a fíkovníků, starobylé památky či přeplněné pláže. Mnozí si vzpomenou na fakt, že Řecko je kolébkou evropské demokracie, mnohým také jistě vytanou na mysli hospodářské a sociální problémy, s kterými se tato pozoruhodná země potýká v současnosti.

Mezi všemi těmi věcmi, událostmi, symboly, krásami i problémy Řecka, na které si vzpomenete, nebudou s největší pravděpodobností chybět ani typická řecká jídla. Určitě si vzpomenete, jak jste si někde v chladivém stínu před tavernou, sledujíce, jak paprsky zapadajícího slunce zvolna hladí mořskou hladinu, dávali Baklavu, lahodný medový dezert, jogurtový salát Tzatziki a zapíjeli to Ouzem či Metaxou.

O chalvě mluvit nebudu, neboť kdybych napsal s bohorovnou jistotou, že je řecká, jsem si jist, že by se na mou hlavu snesla spousta rozhořčených hlasů Makedonců, že je jistojistě makedonská.
V tomto sporu se tedy šťourat nebudu a raději se v tomto článku zaměřím na něco, co je stoprocentně a na tutovku řecké - totiž na Gyros.
Tato pochoutka je jistě známá i mnoha lidem, kteří Řecko dosud nenavštívili, anebo to ani neplánují.
Skládá se v podstatě z housky, uvnitř které se na vás směje voňavé maso (většinou vepřové), salátu nebo zelí, Tzatziků
a nějakého toho koření. Chuť na něj většinou dostanete už v momentě, kdy vidíte maso se před vámi líně otáčet
na pohyblivém grilu a sledujete, jak z něj kuchař odkrajuje vonící plátky. Potom sledujete, jak nařízne housku, maso vloží dovnitř, přidá zelí a všechny ostatní nezbytné ingredience, zabalí - a Gyros je hotov.

Mňam, zbývá už jen dodat.
Ovšem v poslední době se v našem městě začaly objevovat turecké obchody se svou vlastní ,,alternativou Gyrosu" - tedy Kebabem. Nemám a priori nic proti tomuto pokrmu, jehož přísady jsou Gyrosu podobné, a stejně jako Gyros ho nemusíte konzumovat jen v housce, ale třeba i jako tortillu (měl jsem tu možnost, když jsme se s kamarády vraceli večer z čajovny, obchod s Kebabem byl nejrychlejší možnost, jak se občerstvit a usměvavý Turek uspěl se svou obchodní strategií a přesvědčil mě, že tortilla nemá chybu).

Jsem si vědom toho, že Řekové a Turci byli odjakživa rivalové, což se pochopitelně projevuje i v soutěžení o více restaurací a o lepší pokrm. Tudíž se to muselo logicky promítnout i do naší republiky a do nárůstu Kebabáren.
Turci si zkrátka řekli - my ten Gyros vytlačíme. Nemuselo to tak být vždycky, ale v mnohých případech mohlo.
Nejsem nijak nepřátelsky naladěn vůči Turkům, jen jsem měl možnost si všimnout, že vlivem Kebabů a Kebabáren se i tradiční řecký Gyros velmi zkebabizoval a poturčil.
Tradiční řecký Gyros přestal být tradičně řeckým.
Jednou takhle jdu znova přes ulici s vidinou lahodného, tradičně řeckého, voňavého Gyrosu, a co nevidím?
Místo salátu rajčata, čtverhranná houska místo kulaté, žádná semínka, zkrátka jiná chuť.
Nemluvě o tom, že rajčata nesnáším a navíc onen Gyrosář, zjevně drcen vysokými daněmi a živnostnickými poplatky, musel značně podražit, ačkoliv se to - což se cení - snažil vykompenzovat jistým rozšířením nabídky.

S přeměnou mému domu nejbližšího brněnského KFC v hadry jsem se už jakž takž smířil, ale tohle mi udělat s Gyrosem?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama